Mandligt hårtab

Hvad er mandligt hårtab?

Mandligt hårtab (androgen alopeci) er den almindeligste form for hårtab. Den skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon i bestemte områder af hovedbunden. Traditionelt har skaldethed været set som tegn på alder, svaghed og impotens. Skaldede mænd var ufarlige og indgik ikke længere i konkurrencen om kvinder. Ovid udtalte, at skaldede mænd hverken hørte hjemme i soveværelset eller på slagmarken. Dette syn på skaldethed har ændret sig gennem de sidste mange år, nu kan en kronraget isse være tegn på virilitet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan opstår mandligt hårtab?

Nogle mænd har områder i hovedbunden, der er særligt følsomme over for det mandlige kønshormon, der cirkulerer i blodet på alle mænd. De har ikke nødvendigvis et højt niveau af cirkulerende kønshormon. Kønshormonet får hårsækkene, hvorfra hårene gror, til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de hår, der tabes, ikke bliver erstattede. Hårsækkene er stadig i live, men kan ikke magte deres opgave længere. Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først udvikles der høje tindinger, så hårgrænsen i svære tilfælde bliver m-formet. De tilbageværende hår er ofte finere og gror ikke så hurtigt som før i tiden. Jo tidligere hårtabet begynder jo mere aggressivt er hårtabet.

Efterhånden bliver håret også tyndt på toppen af hovedet, og til sidst når de to vigende hårgrænser sammen, og den karakteristiske skaldede isse med den hesteskoformede hårkrans om hovedet er opstået.

Kan man forebygge mandligt hårtab?

Tendensen til mandligt hårtab er genetisk betinget, og har man de følsomme områder i hårbunden, vil man i større eller mindre grad tabe håret. Lægen kan tilbyde medicinsk behandling, som hos nogle kan forbedre udsigten.

Hvad kan jeg selv gøre?

Tage stilling til hvad du føler omkring din vigende hårgrænse. Mandligt hårtab rammer en meget stor del af den mandlige befolkning, og reaktionerne blandt de berørte er vidt forskellige.

  • Du kan acceptere det som det helt naturlige fænomen, skaldethed er. Måske kan du ligefrem vende din skaldethed til din fordel ved at rage det resterende hår af hovedet.

  • Du kan prøve at camouflere pletten med det tilbageværende hår eller med en toupé.

  • Du kan prøve medicinsk behandling, som skitseret nedenfor.

  • Du kan spare op og få foretaget en hårtransplantation.

Hvilke behandlingsmuligheder er der?

Generelt betragtes skaldethed som et helt naturligt fænomen og ikke som en sygdom. Ønsker du derfor at forsøge at genvinde hårpragten vil du i de fleste tilfælde selv skulle betale for hele den langvarige og dyre affære.

Medicinsk behandling

I håndkøb kan du købe Regaine, som bevirker nogen grad af genvækst af hår hos op til 25 procent af de mænd, der bruger midlet, og kan bremse hårtabet hos op mod 90 procent af brugerne. Generelt må det siges, at du har størst chance for at få gavn af midlet hvis:

  • Du er ung (20-30 år).

  • Du først er begyndt at tabe håret inden for de sidste fem år.

  • Du ikke er fuldstændig skaldet.

  • Du ikke er skaldet i tindingerne.

Regaine virker bedst på et lille område på toppen af hovedet. Du skal behandles i mellem 4-12 måneder, før resultaterne viser sig, og behandlingen skal fortsættes livet igennem. Hudlægen kan kombinere behandlingen med andre midler og dermed opnå et bedre resultat hos nogle.

Finasterid er en receptpligtig tablet til behandling af mandligt hårtab. Midlet virker ved at hæmme omdannelsen af mandligt kønshormon til det hormon, der sandsynligvis er direkte ansvarlig for hårtabet. 86 procent af brugerne i de indledende undersøgelser fik ny hårvækst, men midlet bevirker hos enkelte brugere nedsat sexlyst og impotens . Igen skal behandlingen fortsætte resten af livet.

Plastikkirurgisk behandling

Hvis man virkelig ønsker at genskabe hårpragten, er kirurgi den eneste virkelig sikre løsning. Plastikkirurgien er i konstant udvikling, og metoderne til genskabelse af hårvækst bliver stadig bedre.

Hårtransplantation, hvor kirurgen flytter ikkefølsomme hår fra nakken op på issen, er bedst egnet til mænd, hvis hårtab er begrænset til den forreste del af hårbunden. Om du er egnet til hårtransplantation afhænger desuden af din alder, hårfarve, arten af hårtab, om du har lige eller krøllet hår og så videre.

Fjernelse af en del af hårbunden, er bedst egnet til mænd med en lille veldefineret bar plet på toppen af hovedet.

Lapkirurgi eventuelt kombineret med strækning af den hårbærende hårbund kan også bruges ved mere lokaliserede områder med hårtab.

Mandligt hårtab hos kvinder

Også kvinder kan lide af mandligt hårtab, især hvis skaldethed er meget udbredt blandt mændene i familien. Den kvindelige variant er som regel begrænset til toppen af hovedet og kun sjældent udvikles total skaldethed. Udover den ovenfor skitserede behandling, kan kvinder have gavn af antiandrogener (stoffer, der hæmmer effekten af mandligt kønshormon, for eksempel i form af visse p-piller).

Sidst opdateret: 01.09.2015

Medicin som kan anvendes