Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

B1- vitamin

B1- vitamin er det almindelige navn for stoffet tiamin. B1-vitamin er vandopløseligt og findes i mange forskellige fødevarer.


Opdateret: 6. Maj 2019

Hvad er B1- vitamin (Tiamin)?

B1-vitamin er det almindelige navn for stoffet tiamin. B1-vitamin er en vigtig komponent i energistofskiftet. Det er vandopløseligt og findes i mange forskellige fødevarer. Herhjemme opstår B1-vitamin-mangel stort set kun hos personer med et stort alkoholmisbrug.

Hvad bruger kroppen B1- vitamin til?

B1-vitamin er livsvigtigt, og man bruger det i omdannelsen af kulhydrat til druesukker (glukose). Når glukose forbrændes af kroppen, skabes energi, der er vigtig for, at blandt andet hjerte, hjerne og muskler kan fungere.

Hvor findes B1- vitamin i kosten?

B1-vitain findes i de fleste fødevarer fra dyreriget og i mange fra planteriget. Især findes vitaminet i kornprodukter, bælgfrugter (for eksempel ærter og bønner) samt kød (især svinekød), mælk og ost.

Vitaminet er følsomt og kan nedbrydes af:

  • For høj stegetemperatur
  • Alkohol
  • Kaffe.

Hvor meget B1- vitamin må man tage?

Det anbefalede daglige indtag er 1,4 milligram for mænd og 1,1 milligram for kvinder. Ved graviditet og amning stiger behovet med cirka 0,5 milligram per døgn.

Hvad er symptomerne på B1- vitaminmangel?

Hvis man spiser normalt og varieret, er det de færreste, der er i mangel på B-1-vitaminet. Let mangel giver nedsat appetit, koncentrationsbesvær, træthed og irritabilitet. Dette ledsages af vægttab, forstoppelse, nedsat muskelkraft samt prikken og stikken i fingre og tæer.

Hvad øger risikoen for B1- vitaminmangel?

Langvarigt stort forbrug af alkohol (misbrug) giver ofte anledning til B1-vitaminmangel. Det skyldes flere ting:

  • Nedsat indtagelse af fødevarer på grund af ensidige kostvaner.
  • Et stort alkoholforbrug ændrer slimhinden i tyndtarmen, så næringsstofferne, blandt andet B-1 vitamin, ikke kan optages.
  • Nedsat optagelse på grund af sygdom i tarmen, fx cøliaki og Crohns sygdom. Dårlig udnyttelse på grund af beskadiget lever.

Tager man medicin og er i tvivl, om det påvirker optagelsen af B1-vitamin, bør man altid kontakte sin læge eller forhøre sig nærmere på apoteket.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad sker der, hvis B1- vitaminmangel ikke behandles?

Fortsætter mangeltilstanden kan den udvikle sig til våd eller tør beriberi. Sygdommen forårsages af langvarig mangel på vitaminet, og er især udbredt i Asien og blandt personer, der lever af polerede ris (hvor B-1-vitaminet er fjernet) og har et fysisk krævende arbejde.

Ved den tørre form, der ses hos misbrugere af alkohol, kan der udvikles nerveskade, nervebetændelse, muskelsvækkelse, og gangforstyrrelser. Den våde form svækker hjertet, hvilket betyder, at der ophobes vand i kroppen. Hos personer med langvarigt stort alkoholforbrug er tilførsel af B-1 vitamin meget vigtig for at undgå nerveskader.

Hvad er symptomerne på overdosering af B1- vitamin?

Man kan tåle store doser B1-vitamin uden at få symptomer, og der er derfor ikke beskrevet nogle bivirkninger. Hvis B1-vitamin gives ved injektion gentagne gange, kan det nogle gange fremkalde en allergisk reaktion. Man kan ikke blive forgiftet, da vitaminet er vandopløseligt og udskilles gennem urinen.

B1- vitamin og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.