Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Mineraler

Mineraler er essentielle næringsstoffer, der findes i forskellige fødevarer og er vigtige for kroppen. Her er en oversigt over mineraler med fokus på hvilke fødevarer de findes i, hvad de er nødvendige for og den anbefalede daglige dosis.


Opdateret: 21. April 2024

Mineraler

Calcium

Findes i: Mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost samt i grove grønsager som broccoli og grønkål. Findes desuden i små, fede fisk som for eksempel sardiner.

Nødvendigt for: Giver knoglevævet styrke. Har derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.

Anbefalet daglig dosis Børn og unge: 900 mg. Voksne: 800 mg. Gravide og ammende: 900 mg pr. dag.

Læs mere om Calcium


Fosfor

Findes i: Findes i alle fødevarer, da fosfor er bundet til protein. Kød, mælk, kornprodukter og bælgfrugter er gode kilder.

Nødvendigt for: Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og vigtig for knogler og muskler.

Anbefalet daglig dosis: Børn og unge (mellem 10-13 år): 700 mg. Voksne: 600 mg. Gravide: 700 mg. Ammende: 900 mg.

Læs mere om Fosfor


Jern

Findes i: Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli).

Nødvendigt for: Jernet er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.

Anbefalet daglig dosis:Mænd og ikke menstruerende kvinder: 9 mg. Børn og unge mellem 10-13 år samt menstruerende kvinder bør få 11 mg. Kvinder i den fødedygtige alder, specielt kvinder, der menstruerer kraftigt, har ofte behov for jerntilskud for at undgå jernmangel.

Læs mere om Jern


Jod

Findes i: Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager.

Nødvendigt for: Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte.

Anbefalet daglig dosis: Voksne mænd og kvinder: 150 mikrogram.

Læs mere om Jod


Magnesium

Findes i: Overalt i kosten. Grønne bladgrøntsager, bælgfrugter, mørk chokolade, nødder og fuldkornsprodukter er rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager.

Nødvendigt for: At stofskiftet fungerer, som det skal, samt at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt.

Anbefalet daglig dosis: Drenge og mænd: 350 mg. Piger og kvinder: 280 mg.

Læs mere om Magnesium


Kobber

Findes i: Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, chokolade, tørret frugt, svampe, nødder og skaldyr. Der er et lavt indhold i mælk.

Nødvendigt for: Dannelse af hormoner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer.

Anbefalet daglig dosis: Man ved ikke præcis, hvor meget kobber, kroppen har brug for, men anbefalingen for voksne er: 0,9 milligram.

Læs mere om Kobber


Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Krom

Findes i: Fisk, forarbejdet kød, bælgfrugter nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, krydderier, ølgær, skaldyr med mere. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.

Nødvendigt for: Funktionen af krom er ukendt. Man mente tidligere, at krom havde betydning for glukosetolerancen, det vil sige evnen til at omsætte kulhydrat som en "Glukose Tolerance Faktor", der fungerer som hjælpestof til insulin. Det vil sige, at krom skulle hjælpe til at holde blodsukkeret nede.

Anbefalet daglig dosis: Man kender ikke behovet for krom, men et indtag på 20-200 mikrogram per dag menes at være tilstrækkeligt.

Læs mere om Krom


Mangan

Findes i: Fuldkornsprodukter, nødder, grønne blad grøntsager og te.

Nødvendigt for: Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.

Anbefalet daglig dosis: Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 og 1,8 milligram for henholdsvis mænd og kvinder menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov.

Læs mere om Mangan


Molybdæn

Findes i: Findes i bælgfrugter, nødder, æg, mælke- og kornprodukter.

Nødvendigt for: Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne.

Anbefalet daglig dosis: Behovet for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det menes at ligge på omkring 75 mikrogram per dag. På grund af usikkerheden er anbefalingerne dog noget højere, 75-250 mikrogram per dag til voksne.

Læs mere om Molybdæn


Selen

Findes i: Fisk, æg og skaldyr er relativt gode kilder til selen. Selen findes også i kød og især i lever og nyre, samt i mælk, ost og i visse nødder, især paranødder.

Nødvendigt for: Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormonet trijodthyronin, som medvirker til et normalt stofskifte.

Anbefalet daglig dosis: Mænd: 60 mikrogram. Kvinder: 50 mikrogram. Gravide og ammende: 60 mikrogram per dag.

Læs mere om Selen


Zink

Findes i: Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter.

Nødvendigt for: Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling.

Anbefalet daglig dosis: Mænd: 9 mg. Teenagedrenge: 12 mg. Kvinder: 7 mg. Teenagepiger: 8 mg.

Læs mere om ZinkDu har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.