Annonce
Hvad er vitaminer og mineraler?
Opdateret af Martin Kreutzer, Ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring, Det biovidenskabelige fakultet LIFE, KU

Hvad er vitaminer?

Uden vitaminer intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. Vitaminer er kemiske stoffer med en såkaldt amingruppe. Kroppen har brug for disse stoffer. De er dermed vitale. Begrebet vitamin kommer derfor fra begreberne vital (= for livet) og amin. Behovet for vitaminer varierer for de enkelte vitaminer fra få mikrogram til flere milligram om dagen. Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.

Hvordan virker vitaminer?

For få eller for mange vitaminer kan give sygdomme. For de fleste af os er der tilstrækkeligt med vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogen kan det være nødvendigt at tage et tilskud. Vi har brug for alle vitaminerne - hele spektret for at leve et sundt og langt liv. Nogle mennesker tror, at vitaminer kan erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad, men det er ikke korrekt. De er hverken kalorier, proteiner, mineraler, fedt eller vand, men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af disse ting. En slags hjælpestoffer, kunne man sige.

Hvis man skulle forsimple det, kunne man sige, at hvis kroppen var en motor, ville vitaminerne være tændrør, der skulle få benzinen til at virke. Mangel af blot et enkelt vitamin kan bringe kroppen ud af balance. Alle vitaminerne er vigtige komponenter i funktionen af kroppens enzym-system. Derfor er det afgørende, at vi spiser så varieret som muligt.

Hvilke vitaminer kender vi?

Der bliver med mellemrum opdaget nye vitaminer. Der findes med sikkerhed stadig mange, som vi ikke har fundet endnu. Men dem vi kender foreløbig er følgende:

Annonce
    'Falske' vitaminer

    Der findes også andre stoffer, der nogle gange kaldes vitaminer. De har typisk bogstaver som P, T, U eller B og har andre tal, end dem der er nævnt under de vandopløslige vitaminer. Disse stoffer er dog ikke rigtige vitaminer.

    Mineraler

    Vitaminer og mineraler blandes ofte sammen, som kom det ud på ét. Man det er to vidt forskellige ting. Mineralerne er stoffer, der enten hjælper vitaminerne med at fungere eller er en slags byggesten i kroppen til for eksempel knogler og tænder. Men de kan også have andre funktioner, som for eksempel jern i blodets hæmoglobin eller til regulation af nervesystemet eller kroppens væske- og saltbalance.

    De ti vigtigste mineraler, som er nødvendige for at opretholde kroppen velfungerende, er følgende. Der er fastsat daglige anbefalede doser for dem alle.


Hvordan opbevares fødevarer med vitaminer?

Jo længere frugt og grønt opbevares og gemmes, jo flere vitaminer forsvinder. Grundreglen er derfor: Jo friskere råvarer, jo højere vitaminindhold. Dybfrostvarer, der er frosset ned hurtigt, mens de var helt friske, kan ofte indeholde flere vitaminer end længe opbevarede grøntsager, som har ligget i stuetemperatur. Også lys, fugt, varme og flere andre faktorer kan påvirke holdbarheden. Det er derfor altid en god idé at tjekke, hvordan en given madvare opbevares optimalt. På den måde hiver du mest mulig sundhed ud af den.

Læs mere om VITAMINER

Original tekst af Arne  Astrup, professor, dr. med., Carl J. Brandt, læge og Michael Qvist, farmaceut, ph.d.

Sidst opdateret: 04.11.2008


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark