Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Niacin

Niacin hører til B-vitaminerne og er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre.

Opdateret: 10. Maj 2019

Hvad er niacin?

Niacin hører til B-vitaminerne og er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre.

Niacin kan blandt andet dannes ud fra tryptophan (en af de 20 aminosyrer, som protein består af), hvis ikke der tilføres tilstrækkeligt med kosten. Dog skal man indtage 60 milligram tryptophan, før det svarer til et milligram niacin, ligesom indtaget af tryptophan som regel ikke er tilstrækkeligt til at dække kroppens behov for niacin.

Alligevel kan man altså dække sit niacin-behov, hvis man spiser tilstrækkelige mængder protein.

Hvad bruger kroppen niacin til?

Nicotinsyre og nicotinamid indgår i to vigtige co-enzymer i energistofskiftet i alle kroppens celler. Disse co-enzymer (flavinadenindinukleotid og flavinmononukleotid) deltager i omsætningen af glukose, aminosyrer og fedt, ligesom de er vigtige for energiomsætningen og opbygningen af nye kemiske forbindelser.

Hvor findes niacin i kosten?

Niacin findes i proteinholdige fødevarer. Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter er gode kilder. Kroppen kan dog omdanne tryptophan-delen i mælke- og æggeproteinet til niacin og dermed kompensere for eventuel mangel. Kød, grøntsager, mælk og kornprodukter er de væsentligste kilder til vitaminet.

Hvad betyder "NE" eller "niacin-ækvivalenter"?

På indpakningen af den mad man køber eller på glas med vitaminpiller, står der ofte NE eller niacinækvivalenter i stedet for milligram.

Det skyldes, at man nogle gange regner indholdet af aminosyren tryptophan om til en tilsvarende mængde niacin, da tryptophan omdannes til niacin i kroppen. Her regner man som regel med, at 60 milligram tryptophan svarer til et milligram niacin. NE udgør således summen af niacin og tryptophan i madvaren.

Hvor meget niacin har man brug for?

Da niacin indgår i energistofskiftet, afhænger det daglige behov af, hvor meget energi man bruger. For kvinders vedkommende anbefales et indtag omkring 15 NE per dag og for mænd 18 NE.

Man kan evt. regne sit behov ud på følgende måde:

En gennemsnitsmand i Danmark bruger typisk 10 MJ (1 Megajoule = 1000 KJ) energi per dag og behovet for Niacin er cirka 1,6 milligram per MJ, både for børn og voksne. Generelt anbefales dog, at teenagedrenge og unge mænd op til 30 år indtager 20 NE om dagen, og en til to NE mindre, når de bliver ældre. For kvinders vedkommende anbefales et indtag omkring 15 NE per dag. Undtaget er gravide og ammende, som bør indtage henholdsvis 17 og 19 NE dagligt.

Hvad øger risikoen for niacinmangel?

Risikoen er øget ved:

  • Stort alkoholforbrug.
  • Dårligt reguleret diabetes.
  • Alderdom med ensidige kostvaner.

Mangler man niacin, kan man risikere at få sygdommen pellagra (Fra italiensk: pelle = hud, agra = ru), der giver udslæt på de steder af kroppen, som udsættes for sollys, samt opkastning, diarré og psykiske symptomer.

Kroppen har et nedsat lager af niacin, og symptomer kan opstå efter 30-40 dage på en kost med et lavt indhold af niacin fx i lande med lav proteinindtagelse og baseret på majs, Den arvelige og sjældne sygdom Hartnups sygdom forårsager, at en række aminosyrer udskilles med urinen. En af disse er tryptophan, der som nævnt kan bruges af kroppen til at danne niacin. Når aminosyren går tabt, mister man altså en kilde til niacin-vitaminet, og det giver samme symptomer som sygdommen pellagra.

Karcinoid-syndrom (neuroendokrine tumorer) er en anden sygdom, der forårsager niacin-mangel. Den er resultatet af en kræftknude, der opbruger store mængder af aminosyren tryptophan, som kroppen skal bruge til at danne niacin. Symptomerne på denne form for kræft er blandt andet diarré, mavesmerter, rødfarvning af huden og vejrtrækningsbesvær.

Hvad er symptomerne på niacinmangel?

Niacinmangel ses næsten aldrig i Danmark.

Niacin i majs er karakteristisk ved at være svært at optage i mave-tarmkanalen.

I lande hvor befolkningen lever af meget ensidig kost, specielt de lande der i høj grad lever af majs, ses ofte sygdommen pellagra, som skyldes mangel på niacin (B3-vitamin). Pellagra giver følgende symptomer: Diarré og hudforandringer, som ligner solskoldning. Ved svær mangel kan der udvikles depressive, psykotiske tilstande med hallucinationer (pellagra er oprindelig italiensk og betyder "ru hud"). Er sygdommen meget fremskreden, kan den medføre demens, medtagethed og ekstrem afmagring. Hvis denne tilstand ikke behandles, medfører den døden på grund af hjertesvigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles niacinmangel?

Behandlingen af niacinmangel består i at indtage 200 til 600 milligram nicotinamid dagligt, indtil der ses en effekt.

Er der noget, man skal være opmærksom på ved graviditet?

Som gravid og ammende må man gerne tage tilskud af niacin. Man bør dog spørge på apoteket eller henvende sig til lægen med henblik på at få vejledning om evt. dosis.

Hvad er symptomerne på overdosering af niacin?

Overdosering af nikotinsyre (men ikke nikotinamid) kan give forbigående rødme og kløe i huden.

Niacin og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.e og kløe i huden.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.