Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Selen

Selen findes i alt væv i kroppen. Selens primære funktion er som såkaldt co-faktor, det vil sige hjælpestof, når kroppen har brug for en anti-oxidanteffekt.

Opdateret: 19. Juni 2019

Hvad er selen?

Hvor vitaminer er molekyler sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er selen et grundstof, det vil sige et enkelt atom.

I kemiens verden er selen i familie med svovl og kan derfor erstatte svovls placering i mange proteinstoffer. Netop den kost, hvor selen har erstattet svovls plads, såkaldt organisk selen, er den selenform, der optages bedst i kroppen.

Hvad bruger kroppen selen til?

Selen findes i alt væv i kroppen. Selens primære funktion er som såkaldt co-faktor, det vil sige hjælpestof, når kroppen har brug for en anti-oxidanteffekt. Desuden har man fundet ud af, at selen også er indbygget i et andet enzym, der fremmer dannelsen af det vigtige hormon trijodthyronin, som dannes i skjoldbruskkirtlen. Trijodthyronin medvirker til et normalt stofskifte.

Andre effekter knytter sig til immunforsvaret, hvor undersøgelser indikerer, at selen kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. I en stor amerikansk undersøgelse så man for eksempel færre tilfælde af kræft i gruppen, som fik tilskud af selen. Effekten er dog ikke afklaret, og effekten var kun hos de personer der i forvejen havde en lav indtagelse.

Selen findes i alle kroppens celler og i hele kroppen findes sammenlagt 10 til 15 milligram selen. Kroppens muskelmasse indeholder sammenlagt halvdelen af kroppens selen.Koncentrationen af selen er højest i lever og nyre. Indtager man store mængder selen, lagres overskuddet da også især i lever og nyre.

Hvor findes selen i kosten?

Fisk, æg og skaldyr er relativt gode kilder til selen. Selen findes også i kød og især i lever og nyre, samt i mælk, ost og i visse nødder, især paranødder. Der findes også selen i afgrøder, men indholdet varierer meget, da mængden af selen i afgrøder (korn og grøntsager) afhænger af jordbunden. I Danmark og i Norden, undtagen Finland, er indholdet af selen i korn og grøntsager lavt. Hvede dyrket i USA har et højt indhold af selen. Indholdet i mælk fra fx køer afhænger af det foder koen har fået. I nogle lande beriges fodret med selen.

Hvor meget selen må man tage?

Den anbefalede daglige dosis er 60 mikrogram (milliontedele gram) for mænd og 50 mikrogram for kvinder. Gravide og ammende anbefales et indtag på 60 mikrogram per dag.

Hvad er symptomerne på selenmangel?

Kostundersøgelser viser, at der i Danmark i gennemsnit indtages 47 mikrogram per dag. Behovet for selen er ikke med sikkerhed fastslået. Tegn på selenmangel ses kun ved indtag på 10 mikrogram dagligt eller derunder. Det svarer til en fjerdedel af den anbefalede daglige dosis for kvinder.

Der er dog aldrig set symptomer på selenmangel ved dagligt indtag på 20 mikrogram per dag eller derover (det vil sige under halvdelen af den anbefalede dosis for kvinder).

Sjældne mangelsygdomme

Der er tre kendte sygdomme/syndromer forbundet med selenmangel (under 20 mikrogram per dag). I visse dele af Kina hvor jorden er fattig på selen, ses den sjældne Keshans sygdom hos børn og kvinder i den fødedygtige alder. Keshans sygdom medfører sygdom i hjertemuskulaturen. Sygdommen forekommer ikke mere i Kina, efter at man er begyndt at give selentilskud. Keshans sygdom kan også ses hos personer, der får intravenøs ernæring uden selen.

Kashin-Becks sygdom (endemisk osteoartropati), der skyldes en kombination af jod- og selen-mangel, er en sygdom, der medfører misdannelse af leddene og deres nærliggende knogledele. Denne sygdom er også set i Kina.

Den tredje sygdom er Kretinisme, en stofskiftesygdom, der skyldes mangel på jod men også selen. Det er fx beskrevet i visse dele af Afrika.

  • Man har lavet forsøg med grise og kyllinger, hvor selenmangel gav leverskade, muskel- og ledforandringer. Symptomerne her afhænger dog af dyrearten og ses som regel i kombination med E-vitamin-mangel.

  • De to sidstnævnte sygdomme, menes dog kun at kunne udvikle sig, hvis man samtidigt er udsat for virusinfektion, svampegifte eller mangel på andre mineraler. Disse to sygdomme er aldrig set i den vestlige verden.

  • I de sidste år er der kommet voksende belæg for, at et lavt indtag af selen kan være medvirkende til kræftudvikling. Det er dog ikke afklaret, om større doser kosttilskud af selen kan nedsætte risikoen for kræft. Store doser fra kosttilskud kan også have negative effekter.

Hvordan behandles selenmangel?

Selenmangel behandles med kosttilskud af selen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er symptomerne på overdosering af selen?

Hvis man tager for meget selen, kan det give metalsmag i munden og hvidløgsduftende ånde.

Selenforgiftning ses normalt kun ved indtagelse af doser svarende til 250 mikrogram fra kosttilskud, og kan ved daglige høje doser i løbet af nogle uger give en række alvorlige symptomer som træthed, hvidløgsånde, rødme og irritation af huden, neglefortykkelse, føleforstyrrelser i arme og ben, håraffald og smerter ved hjertet. I alvorligere tilfælde kan det udvikle sig til lammelser.

Formforandringer af neglene er set ved indtagelse af 900 milligram (tusindedel gram) per dag. Det svarer til 36 gange den anbefalede daglige dosis for kvinder.

Selen og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og mineraler og eventuelt tilskud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.