Annonce

Guttat psoriasis

Hvad er guttat psoriasis?

Pletterne er typisk to til fem milimeter i diameter

Guttat psoriasis eller dråbeformet psoriasis er en form for psoriasis, hvor man får et stort udbrud med mange små dråbeformede pletter eller knopper på kroppen og af og til i hårbunden. Pletterne er typisk to til fem milimeter i diameter store og dækket af et fint lag skæl. Hvis skældannelsen er svag, kan guttat psoriasis forveksles med andre udslæt som "franske roser" og HIV.

Hvem får guttat psoriasis?

Det første udbrud af psoriasis hos børn og unge er tit dråbeformet psoriasis. Ofte bliver den dråbeformede psoriasis udløst af en infektion, typisk halsbetændelse med streptokokker, men der kan også være andre udløsende faktorer.

Hvordan behandler man guttat psoriasis?

Guttat psoriasis som netop er brudt ud, har ofte en god prognose. Det vil sige, at udslettet kan forsvinde af sig selv. Guttat psoriasis kan dog også udvikle sig til nummulat psoriasis, der er karakteriseret ved lidt større, møntformede pletter. Uanset hvad er der gode muligheder for behandling.

Det bliver ofte anvendt behandling med ultraviolet lys eventuelt kombineret med lokalbehandling i form af binyrebarkhormon. Desuden kan det være nødvendigt også give penicillin i tilfælde af, at man har en streptokokinfektion.

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 19.01.2019

Annonce