Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ansigtsløft

Ansigtsløft dækker over flere typer operationer, der giver ansigtet et yngre udseende og som minimum efterlader et ar foran øret. Den ideelle kandidat til et ansigtsløft derfor en normalvægtig kvinde på 45-55 år, der aldrig har røget eller taget meget sol, og som har en mellemblond hudtype. Flere kvinder end mænd ønsker et ansigtsløft og ofte i alderen 50-60 år. Men ud fra et rent teknisk synspunkt, kan det altså nogle gange være en fordel at blive opereret lidt tidligere.


Opdateret: 4. September 2014

Hvad er et ansigtsløft?

Ansigtsløft dækker over flere typer operationer, der giver ansigtet et yngre udseende og som minimum efterlader et ar foran øret. Undtagelserne er ”midface lift” og kikkert-operation, som ikke giver det samme ar, men disse operationer anvendes dog meget sjældent. Der er et vist overlap mellem ansigtsløft og halsløft, som i nogle udgaver også giver et ar foran øret.

Hvilke typer ansigtsløft findes der?

Ansigtsløft findes i forskellige størrelser.

  • Ved et lille løft udglattes furen mellem kinden og læberne og hængende hud midt på underkæben løftes.

  • Ved et stort ansigtsløft opstrammer man desuden halsen (halsløft),og eventuelt også den yderste del af øjenbrynene (tindingeløft). Og hvis hele panden skal løftes, kan man fortsætte snittet opad til de to ar møder hinanden 1-2 centimeter bag hårgrænsen (pandeløft).

  • Ved de helt store løft starter arret næsten omme i nakken og går langs hårgrænsen op til øverst bag øret, ned på bagsiden, om på forsiden og op i panden bag hårgrænsen.

Man kan også dele ansigtsløft op efter, hvordan opstramningen foretages. Opstramningen foregår ikke i huden - som mange ellers tror. Huden er nemlig så eftergivelig, at den bliver løs igen efter blot et par måneders opstramning. Men under huden ligger et såkaldt senespejl (SMAS), der ikke giver efter, og hvor opstramning holder betydeligt længere.

Senespejlet - det stærke lag væv under huden

Senespejlet, også kaldet SMAS (Superficial Musculo-Aponeurotic System), er et selvstændigt lag af væv, der ligger lige under huden og det øverste fedtlag.

Det er et tyndt men stærkt lag af væv, som bærer huden.

Man finder dette vævslag på halsen og i ansigtet.

Klassisk ansigtsløft (SMAS løft)

Ved det klassiske ansigtsløft (SMAS-løft) forkorter man senespejlet øverst på kinden, så løst væv bliver trukket op på plads. Opstramningen holdes af en syning, men det er ikke trådene der holder i længden - de trækker nemlig med tiden igennem vævet som en ostehøvl. Det er det arvæv, der dannes i syningen, som sikrer et langvarigt resultat.

Trådløft (MACS løft)

Ved en nyere metode, trådløftet (MACS-løft), bruger man permanente tråde som en slags selertil at holde det løse væv oppe. Trådenefikseres til knoglen to steder i henholdsvis tinding og kindben. Og herfra sys 2-3 tråde i et loop ned på kinden, ud og ind af senespejlet og tilbage, hvor man slår en knude og strammer tråden.

Senespejlet bliver ikke strammet op med denne metode, men hænges i stedet op i ”seler”. Der danner sig formentlig også her noget arvæv men i mindre grad. Og derfor anses resultatet for at være lidt mindre holdbart end ved det klassiske løft.

Lidt forenklet kan man sige, at forskellen på det klassiske løft og trådløftet svarer til, om man lægger bukserne op eller går med seler. Til gengæld tager trådløft-operationen lidt kortere tid og er lettere at lære, hvorfor den er blevet populær gennem de senere år. Specielt i Europa, hvor der inden for kosmetisk kirurgi er tradition for at holde både virkning og bivirkning på et mere afdæmpet niveau end for eksempel i USA.

Hvorfor får man foretaget et ansigtsløft?

Det kan være fordi, man ønsker at se yngre eller blot sundere ud. Nogle ønsker samtidig at ændre noget ved deres udseende, som har irriteret dem gennem livet - for eksempel en tung hals.

Hvem får typisk foretaget et ansigtsløft?

En kjole i almindeligt stof danner flere folder end en kjole i elastisk stof. Ved et ansigtsløft skal huden kunne passes til over en ny form, nemlig det opstrammede ansigt. Derfor er det som med kjolen vigtigt, at den har en vis elasticitet, så man ikke får folder og træk-linier i ansigtet. Hudens elasticitet bliver mindre med alderen, ved rygning og ved soldyrkning. Er huden i ansigtet derudover tung (som det for eksempel i mange tilfælde er typisk for mænds hud, ved overvægt og tyk, mørk hud) kan opstramningen ikke altid holde ansigtet oppe, og løftet bliver ikke så effektivt.

Den ideelle kandidat til et ansigtsløft derfor en normalvægtig kvinde på 45-55 år, der aldrig har røget eller taget meget sol, og som har en mellemblond hudtype. Flere kvinder end mænd ønsker et ansigtsløft og ofte i alderen 50-60 år. Men ud fra et rent teknisk synspunkt, kan det altså nogle gange være en fordel at blive opereret lidt tidligere.

Hvordan forløber et ansigtsløft?

De fleste ansigtsløft foregår i fuld bedøvelse og med overnatning på klinikken. Huden løsnes fra senespejlet og strammes opad og lidt ud mod siderne. Huden fordeles bedst muligt på den nye overflade, så den ikke danner folder og træk-linier. Overskydende hud skæres af uden stramning, da stramning giver grimme ar.

Der lægges eventuelt et dræn eller to, huden sys, og der pålægges eventuelt en større forbinding på hovedet. De efterfølgende dage skal man holde sig i ro og have pårørende hos sig, som kan køre en til kontrol på klinikken, hvis der skulle blive behov for dette.

Kan der opstå komplikationer efter et ansigtsløft?

Risiko for komplikationer som blodansamling, betændelse og sårdannelse i arret er til stede ved alle operationer, men i lidt større grad ved et ansigtsløft.

Et ansigtsløft er en langtidsinvestering forstået på den måde, at følger af operationen kan ses eller mærkes i flere måneder efter. De fleste vil ikke kunne skjule for omgivelserne, at de er opereret i ansigtet, før der er gået en måneds tid.

  • Ar : Arrene bliver røde i starten, men selv når der er gået et års tid, kan de blive mere synlige, end man ønsker.

  • Ujævnheder i huden : Der kan være mindre ujævnheder i huden i en længere periode, og knuderne på de tråde, man strammer senespejletop med, kan nogle gange mærkes eller være synlige som en lille forbigående bule i huden.

  • Nerveskader : Nerveskade er sjældent, men hvis det sker, kan det give en lidt skæv mimik i 3-6 måneder og kun i meget sjældne tilfælde vare resten af livet.

Man kan få forkølelsessår , der kan blive udløst af et ansigtsløft. Desuden har sygdomme som psoriasis og hudkræft en større risiko for at sættes sig i ar end i almindelig hud.

Hvis man har mistet meget fylde i ansigtet med alderen, kan man risikere at få et ”opereret” eller kunstigt udseende. For at undgå det, kan det være nødvendigt at tilføre ansigtet noget fylde, for eksempeli form af en fedttransplantation.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

Det bedste, man kan gøre, er at holde op med at ryge, være forsigtig med solen og holde en normal vægt. Man bør også undgå behandling med fillere/vævsfyldere eller botox-præparater i 3-6 måneder før et ansigtsløft. Og det er vigtigt at have et normalt blodtryk, da højt blodtryk øger risikoen betydeligt for blødningskomplikationer.

Hvad er udsigten for fremtiden?

Varigheden af et ansigtsløft er meget individuel, da man ikke på forhånd ved, hvilken hastighed man ældes med fra operationstidspunktet. Men de fleste vil opleve, at deres ansigt kommer tæt på, hvordan de så ud 5-10 år tidligere.

Det er vigtigt ikke at forelske sig i, hvordan resultatet ser ud efter 1-2 måneder: Hævelse udglatter nemlig huden rigtig pænt og arvæv bliver stramt i starten og giver resultatet et ekstra pift. Men arvæv opblødes med tiden og hævelsen går jo også væk. Derfor løsner resultatet sig lidt i perioden fra 3 til12 måneder efter operationen.

Et nyt ansigtsløft kan godt foretages igen på et senere tidspunkt, men risikoen for komplikationer er da også lidt større .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.