Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandlinger til opstramning af huden (skin tightening og skin lifting)

Behandlinger til opstramning af huden, de såkaldte Skin tightening og skin lifting behandlinger, er velegnede til at forbedre slap og løs hud på kinderne og halsen eller til at opstramme huden ved kavalergangen eller på armene. Det er først og fremmest aldersgruppen over 40 år der vil have glæde af behandlingen, da det først er her, at aldersforandringer i huden træder tydeligt frem.


Opdateret: 5. November 2014

Hvordan er huden opbygget?

Huden består af tre lag: Overhuden som er det yderste beskyttende lag, læderhuden som holder huden sammen, og inderst underhuden som er hudens polstring.

Læderhuden består primært af bindevæv, der er dannet af kollagen- og elastinfibre. Disse fibre gør, at huden føles stram og spændstig, og giver samtidig den smidighed, der skal til, for at kunne understøtte overhuden.

Hvordan forandrer huden sig med alderen?

Normalt reparerer og fornyer bindevævet sig selv for at bevare elasticiteten og spændstigheden, men med alderen stopper de naturlige reparationsprocesser, og så mister bindevævet langsomt sin elasticitet Denne proces fremskyndes i øvrigt kraftigt af solens UV-stråler.

Hvad er skin tightening og skin lifting?

Med tiden opstår der således forandringer i huden, hvor bindevævet er blevet fortykket og uelastisk. Det kaldes for elastose. Heldigvis bevarer huden sin evne til at genopbygge sig selv, hvis der kommer sår, og det er denne mekanisme, man udnytter, ved de behandlinger man kalder ”skin tightening” og ”skin lifting”.

Hvornår anvender man skin tightening og skin lifting?

Skin tightening og skin lifting er velegnet til at forbedre slap og løs hud på kinderne og halsen eller til at opstramme huden ved kavalergangen eller på armene. Det er først og fremmest aldersgruppen over 40 år, der vil have glæde af behandlingen, da det først er her, at aldersforandringerne træder tydeligt frem. Behandlingerne bruges ofte i kombination med IPL (intenst pulseret lys) eller fraktioneret laser peeling for at forbedre de overfladiske rynker og pigmentpletter.

Der er i de senere år udviklet en række nye laser-, radiofrekvens- og ultralydsapparater, som har det til fælles, at de prøver at stimulere huden til at genopbygge sig selv ved at opvarme det dybe bindevæv, så der startes en sårhelingsproces. Idéen er, at varmen populært sagt får bindevævets kollagen- og elastinfibre til at flosse, så de sætter en naturlig reparationsproces i gang, hvor der sker en reparation og fornyelse af de ødelagte fibre. I reparationsprocessen dannes der nye kollagen- og elastinfibre, og derved genskabes hudens elasticitet og spændstighed, hvilket man kan mærke som en fastere og mere smidigere hud.

Hvilke behandlingsmetoder findes der til opstramning af huden?

Der findes flere forskellige metoder, der kan stramme huden op og give et blidt ansigtsløft uden brug af kirurgi. Man kan anvende behandlingsmetoderne både i ansigtet og på kroppen.

Radiofrekvensbølger

Den første maskine på markedet til skin tightening kom fra et firma der hedder Thermage for snart 15 år siden. Teknologisk er der tale om radiofrekvensbølger, der afgiver varme dybt nede i huden, samtidig med at overhuden køles ned med en kølespray for at beskytte den mod varmen.

Infarød laserbehandling

Siden er der udviklet en række forskellige lasersystemer, som alle som princip består af infrarøde laserstråler med indbygget køling. Disse behandlinger går under navne som Cutera Tita eller Palomar Starlux IR. Alle behandlingerne er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) til ”skin tightening”. Det vil sige, at man får en fastere hud. Behandlingerne kan også bruges sammen med andre lasere/IPL til behandling af akne ar eller egentlige rynker.

Ultralydsbehandling

Det seneste skud på strammen er behandling med fokuseret ultralyd – Ultherapy, hvor princippet er, at man tager i hundredevis af ultralydsstråler og får dem til at krydse hinanden i et punkt under huden, hvorved der afsættes en masse energi i punktet, som bliver til varme. Varmeafgivelsen er meget præcis og påvirker ikke de øverste hudlag, hvilket betyder, at risikoen for bivirkninger er væsentligt nedsat, og derfor kan man øge energien betragteligt i forhold til Thermage, Titan og Starlux IR.

Ultherapy er i 2012 - som den eneste kosmetiske behandling – godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) til ”Skin lifting”, det vil sige, at der ud over en fastere mere elastisk hud, også sker et egentlig ”løft” af huden uden brug af kniv. Behandlingen er således velegnet til at stramme den begyndende løse hud på halsen og kinderne op eller løfte begyndende tunge øjenbryn. Man skal dog ikke regne med, at der er tale om et ansigtsløft . Her skal der et egentligt kirurgisk indgreb til.

Hvordan foregår behandlingen?

Der er stor forskel mellem de enkelte behandlingssystemer på, hvordan en behandling rent praktisk foregår. Her må man tale med den klinik, som tilbyder de enkelte behandlinger.

Generelt kan behandlingerne mærkes som en brændende varme i huden, men heldigvis er der ikke nogen smerter efterfølgende. Det er derfor en god idé at tage smertestillende medicin før behandlingen eller søge en klinik, hvor der er mulighed for at få lagt en lokalbedøvelse.

Typisk tager en behandling en lille times tid. Efter behandlingen kan man være lidt rød i hovedet, men der er ingen sår, kun lidt ømhed i huden. Man kan således gå direkte ud og passe sit arbejder bagefter. Det er vigtigt at huske, at det endelige resultat først ses i uger til måneder efter behandlingen, fordi nydannelse af kollagen og elastin i hudens dybe bindevæv tager tid. Så det er vigtigt at være tålmodig.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvilke bivirkninger er der ved skin tightening og skin lifting?

Behandlinger med radiofrekvensstråler, laser eller fokuseret ultralyd er alle hver især meget simple og sikre behandlinger. Har hudlægen erfaring og følger sikkerhedsforskrifterne og husker nogle simple behandlingsprincipper, er der kun få bivirkninger ved behandlingerne.

Hyppige bivirkninger (over 1 procent)

Næsten alle vil opleve en hævelse og ømhed i huden de første par dage efter behandlingen. Hævelsen og ømheden er hudens reaktion på den forbrænding, der er sket i de dybe hudlag, og signalerer således kun ”at der er sket noget” under huden. Hævelsen er væk inden for en uge, mens ømheden kan vare ved i op til en måned.

Omkring 10 procent oplever, at der i dagene efter behandlingen stedvist kan komme en blålig misfarvning under huden. Jo mere aggressiv behandlingen er, jo større er risikoen for, at dette sker. Der er tale om et almindeligt blåt mærke som skyldes, at nogle små blodkar er bristet i underhuden. Har man tendens til let at få blå mærker, er det snarere reglen en undtagelsen, og man skal derfor forvente denne reaktion.

De blå mærker forsvinder som alle andre blå mærker indenfor 1-2 uger.

Sjældne bivirkninger (under 1 procent)

Sker der ikke en ordentlig nedkøling af overhuden, eller er der ikke ordentlig kontakt mellem laser- eller ultralydshåndstykket og huden, kan der opstå små overfladiske brandsår. Generelt er risikoen mindst ved Ultherapy, da denne behandling sker under vejledning af et ultralydsskærmbillede af huden, så der er fuld kontrol over, at behandlingen gives korrekt. Små overfladiske sår vil hele uden ar-dannelse, men er der tale om dybere brandsår, kan der komme blivende ar.

Der er en sjælden risiko for midlertidig lammelse, hvis en nerve beskadiges under behandlingen. Dette skyldes hævelse i huden omkring de steder, hvor nerverne kommer frem fra kraniet. Man kan undgå de midlertidige lammelser ved at markere disse områder, før behandlingen påbegyndes, så man ikke behandler her. Skulle der alligevel komme en lammelse, vil den altid forsvinde igen samtidig med, at hævelsen fortager sig.

Hvilket resultat kan man forvente?

Det er vigtigt, at dine forventninger til skin tightening eller skin lifting stemmer overens med, hvad behandlingerne rent faktisk kan udrette. Er dine forventninger en forbedring af hudens elasticitet og spændstighed samt eventuelt et lille løft, vil du blive tilfreds.

Regner du med at kunne erstatte et kirurgisk ansigtsløft med ”skin lifting”, vil du altid blive skuffet. Det er derfor vigtigt, at du taler dine forventninger igennem med den klinik, som skal behandle dig, da resultatet også afhænger af, hvor god din hud er til at genopbygge sig selv.

Hvis din hud er meget ødelagt af solen, eller hvis du er højt oppe i alderen, vil hudens evne til at genopbygge sig selv være nedsat. I den forbindelse er det vigtigt, at du taler med den, der er ansvarlig for behandlingen og ikke en person, som forsøger at ”sælge” den til dig.

Som nævnt er det først efter 2-3 måneder, at man kan vurdere resultatet og forbedringen i din hud, og det endelige resultat ses først efter minimum seks måneder. Siden vil din hud ældes naturligt, og det er derfor vigtigt, at du selv i fremtiden tænker på at beskytte din hud ved en god fortsat hudpleje og måske ændret livsstil (eksempelvis rygestop , sund mad og motion ), så resultatet holder længere.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.