Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodprøver

Thyrotropin (TSH)

Thyrotropin (TSH) er et hormon, der dannes i hypofysen og undersøges hovedsageligt ved mistanke om for højt eller for lavt stofskifte

Opdateret: 16. Januar 2019

P-thyrotropin (TSH): Hvad betyder P’et?

P står for plasma. Plasma er dem del af blodet der er tilbage, når man har filtreret blodplader samt røde- og hvide blodlegemer fra. Det er i plasmaet, thyrotropin findes og måles fra.

Hvad er thyrotropin (TSH)?

Thyrotropin (TSH) er et hormon, der dannes i hypofysen. Thyrotropin kaldes også TSH, som står for thyroideastimulerende hormon, da det stimulerer thyroidea (skjoldbruskkirtlen) til at producere og udskille stofskiftehormonet thyroxin (T4) til blodet.

Lave niveauer af stofskiftehormoner i blodet medfører øget udskillelse af thyrotropin (TSH) fra hypofysen, og derved et øget pres på thyroidea (skjoldbruskkirtlen) til dannelse og udskillelse af stofskiftehormoner.

Thyrotropin (TSH) er en god og følsom indikator for, om man har de rette mængder af stofskiftehormoner. Ofte vil man derfor først tage en blodprøve for thyrotropin (TSH), og hvis den er for lav eller høj, vil man herefter tage blodprøver for stofskiftehormonerne T4 og T3.

Hvorfor undersøges thyrotropin (TSH)?

Thyrotropin (TSH) undersøges hovedsageligt ved mistanke om for højt eller for lavt stofskifte samt ved kontrol heraf.

Hvad er normale tal for thyrotropin (TSH)?

Voksne over 18 år:

  • 0,300 - 4,50 int.enh./ L

Hvad betyder et for lavt niveau af thyrotropin (TSH)?

  • Nedsatte værdier ses ved hyperthyroidisme, dvs ved et for højt stofskifte (hvis T3 og T4 samtidig er høje).

Lave værdier ses også ved svær almensygdom, som infektioner eller cancer (her vil T3 og T4 være normale).

Hvis man tager medicin med dopamin, levodopa eller kortikosteroider kan det nedsætte hypofysens udskillelse af thyrotropin (TSH) og give for lave værdier.

Hvad betyder et forhøjet niveau af thyrotropin (TSH)?

Der kan også forekomme forhøjede niveauer, hvis man tager medicin med litium eller dopaminantagonister.I sjældne tilfælde skyldes forhøjede niveauer en tumor i hypofysen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.