Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brystforstørrende operation med implantater

Langt de fleste kvinder får i dag indopereret brystimplantater med indhold af silikone, nogle vælger i stedet indhold af saltvand. Overfladen på alle implantater består også af silikone og kan være glat eller være tildannet med en ru uregelmæssig såkaldt tekstureret overflade. Silikoneindholdet kan være mere eller mindre fast, hvor de bløde typer er runde og de mere faste typer tildannet med brystfacon. Disse kaldes ofte skærefaste, anatomiske eller dråbeformede.


Opdateret: 6. August 2014

Hvad er brystimplantater?

Brystimplantater har været på markedet i mere end 50 år, og i denne periode er kvaliteten forbedret både med hensyn til indholdet og implantatets overflade. Langt de fleste kvinder får i dag indopereret brystimplantater med indhold af silikone, nogle vælger i stedet indhold af saltvand.

Overfladen på alle implantater består også af silikone og kan være glat eller være tildannet med en ru uregelmæssig såkaldt tekstureret overflade. Silikoneindholdet kan være mere eller mindre fast, hvor de bløde typer er runde og de mere faste typer tildannet med brystfacon. Disse kaldes ofte skærefaste, anatomiske eller dråbeformede. Alle brystimplantater kan gå i stykker og vil formentlig gøre det, hvis man har dem tilstrækkeligt længe . De faste typer af implantat med silikone har en lavere risiko for at gå i stykker og dermed en længere holdbarhed.

Læs mere: Brystforstørrende operation med eget fedt

Hvordan forløber en brystforstørrende operation implantater?

1: Konsultation hos speciallægen

Selve konsultationen hos speciallægen tager typisk omkring 45 minutter og bør indeholde en grundig gennemgang af kvindens baggrund, herunder eventuelle graviditeter og amning samt andre forhold der vedrører brystet, eventuelle andre sygdomme, allergier, medicinindtag og tobaksforbrug. Mange klinikker vil ikke tilbyde operation med mindre man ophører med rygning mindst 4 uger før operationen.

Næste del af konsultationen vil typisk bestå i en undersøgelse af kvinden, og her naturligvis især brysterne. Derefter vil hele forløbet og operationen blive gennemgået med angivelse af komplikationer der kan opstå og følgevirkninger til operationen.

Man bør derefter få en grundig rådgivning om implantatvalg, samt hvor implantaterne skal placeres i forhold til brystmusklen og hvor arret placeres. Der bør være mulighed for at prøve med implantater i en BH, så man ved selvsyn kan få et indtryk af, hvordan man kommer til at se ud efter en operation.

2: Selve operationen

En brystforstørrende operation foregår på langt de fleste klinikker i fuld bedøvelse, enkelte steder tilbydes det i lokal bedøvelse. Selve operationen tager typisk omkring en time.

Ved operationen laver kirurgen en åbning på cirka 6 centimeter under brystet. Nogle foretrækker dog åbning ved brystvorten eller i armhulen. Der skal herefter skabes plads til implantatet enten i et rum under brystmusklen eller mellem brystmusklen og selve brystkirtlen. I de fleste tilfælde vælges placeringen under brystmusklen, da dette giver mindre synlighed af implantatet og bedre mulighed for mammografi ved undersøgelse for brystkræft. Placeringen over brystmusklen kan være nødvendig ved slappe hængende bryster, hvor man gerne vil undgå et brystløft.

3: Efter operationen

Umiddelbart efter operationen skal man være i et opvågningsområde, hvor særligt uddannet sygeplejepersonale holder tæt øje med en. Når personalet skønner at man er helt ude af bedøvemidlernes virkning kan man komme på en almindelig sengestue. I mange klinikker vil man blive sendt hjem efter ca. 6 timer, men nogle klinikker tilbyder at man forbliver indlagt til næste dag.

Ved udskrivelsen vil nogle være udstyret med BH, et bånd som trykker implantaterne ned eller en større forbinding andre kirurger bruger ingen form for støtte. Om der vælges en form for støtte eller ej afhænger af måden der er opereret på samt forhold ved kvinden selv. Når man begynder at blive aktiv med sport og lignende er det tilrådeligt at anvende en støttende BH.

De første 4-6 dage efter operationen skal man forholde sig roligt, i denne periode vil man have behov for smertestillende medicin og hjælp i hjemmet er en stor fordel. Afhængigt af hvilket arbejde man har, vil de fleste kunne starte på arbejde efter ca. 10-14 dage. Sport, fitness og lignende skal man først regne med at kunne genoptage efter cirka 6-8 uger. Når der er gået 3-6 måneder vil man få tilbudt tid til kontrol hos speciallægen, hvor I sammen vil vurdere resultatet.

Hvilke komplikationer og følgevirkninger kan der opstå ved en brystforstørrende operation med implantater?

Ethvert kirurgisk indgreb er forbundet med en risiko for komplikationer og har også nogle uundgåelige følgevirkninger.

  • Blødning: Det første døgn efter operationen kan der opstå blødning i implantatrummet. Dette viser sig ved at brystet bliver større og mere smertende. Drejer det sig om en blødning, bør der opereres igen for at tømme blodet ud og standse blødningen. (Risiko cirka 1 procent)

  • Infektion: I ugerne efter operationen kan der opstå infektion. Ved tegn på infektion (feber, rødme, smerter) skal brystet ses af en læge. Man vil give antibiotika, men trods dette er der en risiko for at implantatet må fjernes ved en operation, Skulle dette ske kan et nyt implantat først indopereres efter cirka tre måneder. (Risiko cirka en halv procent)

  • Tab af følesans: Følesansen i brystet bliver næsten altid forringet ved en brystforstørrelse. I starten efter operationen er tabet af følesans betydeligt, men med tiden bliver problemet mindre og de færreste er generet af dette når først der er gået cirka 1 år. Nogle kvinder får ubehagelige stikkende og skærende smerter i brystet, dette forsvinder som regel igen, men der kan opstå kroniske smerter efter en brystforstørrende operation.

  • Kapselskrumpning : Da et brystimplantat er et fremmedlegeme for kroppen, vil der dannes arvæv rundt om implantatet. Dette har hos de fleste ingen betydning, men hos nogle vil denne arvævsdannelse blive voldsom og vil medføre, at den såkaldte arvævskapsel skrumper og gør implantatet hårdt samtidigt med, at det ofte vil placere sig forkert. Tilstanden kaldes kapselskrumpning og kan også give smerter. (Risikoen er 5-10 procent, men meget usikker og afhængig af mange forskellige forhold)

  • Amning: En brystforstørrende operation kan påvirke kvindens evne til at amme et barn. Dette skyldes formentlig den påvirkning af nerverne, som opstår i forbindelse med operationen. Man har ikke nogen angivelse af, hvor hyppigt dette problem opstår.

  • Brystkræft: Kvinder der har brystimplantater kan undersøges for brystkræft, men selve undersøgelsen er besværliggjort, og der kan være forhold, som gør, at man i sjældne tilfælde vil overse en tidlig brystkræft eller foretage en unødig operation på en mistanke, som viser sig at skyldes implantatet. Der kan foretages mammografi og ultralydsscanning, men disse undersøgelser giver et mere usikkert resultat end hos kvinder uden implantater. Af hensyn til mammografi er implantatplacering under brystmusklen bedst.

  • Resultatet: Resultatet bliver ikke altid som forventet. Implantater er nogle gange synlige på hudoverfladen og kan ofte føles gennem huden, dette er især tilfældet når de placeres over brystmusklen. Implantater kan placere sig forkert i brystet og de dråbeformede implantater kan rotere, så brystet kommer til at se forkert ud. Risikoen for utilfredsstillende resultat afhænger naturligvis af kirurgen, men forekommer hos alle kirurger og risikoen er omkring 2-5 procent.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.