Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Hvad er vitaminer og mineraler?

Uden vitaminer intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. For få eller for mange vitaminer kan give sygdomme. For de fleste af os, er der tilstrækkeligt med vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogen kan det være nødvendigt at tage et tilskud.

Opdateret: 4. November 2008

Hvad er vitaminer?

Uden vitaminer intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. Vitaminer er kemiske stoffer med en såkaldt amingruppe. Kroppen har brug for disse stoffer. De er dermed vitale. Begrebet vitamin kommer derfor fra begreberne vital (= for livet) og amin. Behovet for vitaminer varierer for de enkelte vitaminer fra få mikrogram til flere milligram om dagen. Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.

Hvordan virker vitaminer?

For få eller for mange vitaminer kan give sygdomme. For de fleste af os er der tilstrækkeligt med vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogen kan det være nødvendigt at tage et tilskud. Vi har brug for alle vitaminerne - hele spektret for at leve et sundt og langt liv. Nogle mennesker tror, at vitaminer kan erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad, men det er ikke korrekt. De er hverken kalorier, proteiner, mineraler, fedt eller vand, men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af disse ting. En slags hjælpestoffer, kunne man sige.

Hvis man skulle forsimple det, kunne man sige, at hvis kroppen var en motor, ville vitaminerne være tændrør, der skulle få benzinen til at virke. Mangel af blot et enkelt vitamin kan bringe kroppen ud af balance. Alle vitaminerne er vigtige komponenter i funktionen af kroppens enzym-system. Derfor er det afgørende, at vi spiser så varieret som muligt.

Hvilke vitaminer kender vi?

Der bliver med mellemrum opdaget nye vitaminer. Der findes med sikkerhed stadig mange, som vi ikke har fundet endnu. Men dem vi kender foreløbig er følgende:

Vandopløselige

Fedtopløselige

'Falske' vitaminer

Der findes også andre stoffer, der nogle gange kaldes vitaminer. De har typisk bogstaver som P, T, U eller B og har andre tal, end dem der er nævnt under de vandopløslige vitaminer. Disse stoffer er dog ikke rigtige vitaminer.

Mineraler

Vitaminer og mineraler blandes ofte sammen, som kom det ud på ét. Man det er to vidt forskellige ting. Mineralerne er stoffer, der enten hjælper vitaminerne med at fungere eller er en slags byggesten i kroppen til for eksempel knogler og tænder. Men de kan også have andre funktioner, som for eksempel jern i blodets hæmoglobin eller til regulation af nervesystemet eller kroppens væske- og saltbalance.

De ti vigtigste mineraler, som er nødvendige for at opretholde kroppen velfungerende, er følgende. Der er fastsat daglige anbefalede doser for dem alle.

Hvordan opbevares fødevarer med vitaminer?

Jo længere frugt og grønt opbevares og gemmes, jo flere vitaminer forsvinder. Grundreglen er derfor: Jo friskere råvarer, jo højere vitaminindhold. Dybfrostvarer, der er frosset ned hurtigt, mens de var helt friske, kan ofte indeholde flere vitaminer end længe opbevarede grøntsager, som har ligget i stuetemperatur. Også lys, fugt, varme og flere andre faktorer kan påvirke holdbarheden. Det er derfor altid en god idé at tjekke, hvordan en given madvare opbevares optimalt. På den måde hiver du mest mulig sundhed ud af den.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.